seo interview test questions and answers


1. Two most important ranking factors in Google are _____________

Ans. (i) The quality and age of your incoming links
(ii) The age of your site



2. Should we avoid registering domains with double--dash separating keywords? (e.g. www.student--
loans.com) Yes or No

Ans. Yes



3. I am selling mobiles and want to register a domain, can I go with domain name www.moblie-gallary.org

Ans. No - .Org extension is indented for non-commercial websites


4. Dynamically generated URLs can appear static by using a tool in apache called ________

Ans. mod_rewrite


5. You see that only 10% of the pages on your site are indexed by Google. What could be the reason?

Ans. You have a robots.txt file and you have disallowed most of your site to be indexed.
You have many broken links.
You are banned from Google
You have many password protected sections.


6. If I want my website not to index in Google how can I disallow Google bot through robots.txt file?

Ans. User-agent: Googlebot
Disallow: /


7. Which of the following ways can be used to hide files from search engines? Check all that apply.

Ans. Put a robots.txt file and write in it not to index particular pages.
Put the sensitive files in a separate directory.
Hide them with dynamic URLs.
Protect them with a password.
Put them on a separate server.



8. What text does Google display when it returns listings for keyword search term?

Ans Your site's Dmoz description for that keyword
The fist instance of the keywrod and surrounding text found on the page
Your Meta Description Tag Text
Could come from any of the first three


9. How can you tell you have been banned by Google?

Ans. Your traffic from Google drops to zero
Your PageRank shows zero
You get an email from Google confirming your suspicions
You do a search and can't find your site listed in the google index
All the above



10. Your site map has over 100 links to your pages. Do you?

Ans. Leave alone
Split site map into two pages
Add more links to new pages



11. What is word stemming?

Ans. Google searches not only for your search terms, but also for words that are similar to some or all of those
terms, including plurals. E.g. Legal Job and Legal jobs – smile and smiling



12. The actual text of a link; the words that are hyperlinked to another site/file/bookmark are called______


Ans. Anchor Text


13. What are hyphenated words? Give example

Ans. The keywords that are merged - For e.g. Web host Webhost


14. If my product or service is geographically sensitive what does that mean? Give an example

Ans. Need to target the local market – For e.g. Hillock Hotel Mt. Abu would be better then Hillock Hotel


15. When I am searching in overture keyword selector tool for Student loan consolidation it gives me the
keyword suggestion with specific numbers on left that is __________

Ans. Search Volume of last month


16. This is where Google places your site until it gets mature to be included in search engines.

Ans. Sandbox


17. A company that provides traffic estimates and a rank for most of the sites on the Internet.

Ans. Alexa


18. What does this command do allintitle: Motorola V3i

Ans. This displays result only by considering title tags of website


16. Mention three Keyword selector tool

Ans. Overture Selector Tool
Adwords Keyword selector
Word Tracker



19. The document which controls the visual appearance of a site is called ____________

Ans. CSS


20. How many external hyperlinks should a given webpage have compared to html sitemap?

Ans. Any webpage even sitemap should maximum 100 links


16. What is url rewriting? Explain with example

Ans. URL rewriting takes the variables out of a dynamic site url and remaps them into shorter version

Old URL: http://www.example.com/index.php?this=1234&that=12
New URL: http://www.example.com/1234/12


21. What is difference between 301 redirection and 302 redirection?

Ans. 301 redirection is permanent and 302 redirection is temporary


22. What is triangular linking?

Ans. Three websites agree to swap links without any of them actually being reciprocal – A linking to B – B
linking to C and C linking to A


23. How can I submit my website to Google Directory?

Ans. Google does not have its own directory it takes data from Dmoz – so if website is listed in dmoz it would
be listed in Google Directory


24. If Google Toolbar shows completely grey for my website my website is _______ Check that all apply

Ans. Indexed
Is in Sandbox
Still to craw
Banned


25. Once it was the leader of Pay Per Click Engines now it is Owned by Yahoo

Ans. Overture




26. Difference between Natural Linking and Artificial Linking?

Ans. Natural links vary in anchor text while artificial links tend to be identical. Natural links increase gradually
as referral sites add links one by one over time


27. When I look for site:www.example.com in Google Search it does not display any result but when I check
for individual urls in Google site index it shows that url are indexed – Explain

Ans. This can happen due to canonical urls, the website is somewhere linked with
www.example.com/index.php


28. The attribute that offers advisory information about the element for which it is set is called _________

Ans. Title Attribute


29. List name of Five Paid directories

Ans. dir.yahoo.com, sbd.bcentral.com, haabaa.com, wowdirectory.com, massivelinks.com


30. Which command can be used to find your backlinks excluding your domain (Pls write the command)

Ans. Linkdomain:www.example.com –site:www.example.com


31. List urls of any 4 general article directories

Ans. www.ezinearticles.com, www.goarticles.com, www.articlefinders.com. www.articlecity.com


32. How can you find abandoned websites in Google Search for Outdated Copyrights? ( Pls write the command)

Ans. “Copyright 2003” + Student loan consolidation


33. Most websites that rank well for very competitive keywords have a deep-link ratio of around _________ %

Ans. 30 to 40


34. If I have submitted my website to dir.yahoo.com by paying $ 299 – Can I rest sure my website would be
included in directory say Yes or No

Ans. No


35. What is the robot name for Yahoo Search?

Ans. Slurp


36. If you are submitting your website to Yahoo Search (Free Submit), would it ask you for registration?

Ans. Yes – Need yahoo account


37. Google has a separate image indexing spider. Please mention with version

Ans. Googlebot-image/1.0


38. What are Hallway pages?

Ans. Other terminology of Doorway pages - Pages setup specifically for search engines. Once the visitor reaches the page, they are then redirected to another website.


39. Mention the metatag through which you can perform redirect

Ans.


40. List urls of any 5 editor based directories

Ans. onemission.com, joeant.com, illumirate.com, dmoz.com, hedir.com


41. How can you write Law school Loans, School loan Consolidation, College loan consolidation keywords in Comment tag?

Ans.